Bilde: Fra venstre til høyre, Hans R. Holdener, Pål Brudvik og Trond Vegar Brattlie.

2500 nordmenn ga oss vinger for 16 år siden. Tusen takk!

Uten 2500 modige norske investorer hadde ikke Helvetica eksistert i dag. Nå trekkes smarte og velstående nordmenn til Sveits. Det føles godt å være norsk i Sveits sier CEO i Helvetica Hans R. Holdener

Interview: Fredy Gilgen

Hans R. Holdener, kjenner nordmennene som nå kommer til Sveits din historie?
Nei, sannsynligvis ikke, det er for lenge siden.

Hvilken tilknytning har du til Norge?
Jeg er født og oppvokst i Oslo. Faren min er sveitser, moren min er norsk. Hun kommer fra Åndalsnes, hvor jeg startet et gondolprosjekt for noen år siden. Det ble en fantastisk reise, bokstavelig talt

Så det er sant: Helvetica-historien ble født i Oslo?
Ja, det stemmer. Oktober 2006 for å være nøyaktig.

Og hvordan startet det hele?
Jeg leste om den store interessen for utenlandske eiendomsinvesteringer blant nordmenn. Det var en «gullrush-stemning». Da bestemte vi oss for å sette opp det første fondet for norske investorer med fokus på sveitsisk eiendom.

Så dere var de første?
Ja, vi var først ute.

Avkastningsgap for kontorbygg i større byer

Hva var salgsargumentet?
Jeg la merke til at forskjellen mellom prime yield kontor og avkastninger på sveitsiske statsobligasjoner var den høyeste i Europa. Sveitsiske franc virket også gunstig i forhold til Norske kroner. Det var utvilsomt ett stort potensial der, prisene måtte opp.

Hva var planen?
Planen var å gå «all in», sammen med min medgründer Thomas C. Holst. Ideen var veldig enkel.  Sikker og stabil avkastning i turbulente markeder, med potensial for verdistigning. Typisk Sveitsisk.

Var det virkelig så enkelt?
Nei, selvsagt ikke. Vi hadde over 30 presentasjoner for profesjonelle investorer i Oslo, underveis ble det klart hvor dårlig vår kunnskap om markedet var, for ikke å snakke om mangelen på nettverk. Proffene lo av oss, og det med rette. (ler)

Mistet dere aldri troen?
Det var nære på mange ganger, men takket være Pål Brudvik og Trond Vegar Brattlie fra Castelar Corporate Finance løsnet det. De var de eneste som hadde troen på oss, og fikk virkelig ting til å skje. Jeg ble helt overrasket.

Hva skjedde videre?
I 2007 var øyeblikket kommet. Det aller første sveitsiske eiendomsfondet for norske investorer ble lansert. Vi markedsførte det som et svært konservativt fond og hadde en belåningsgrad på opptil 90 prosent. I etterpåklokskapens lys ganske latterlig. (ler)

Så dere lykkes altså?
Etter en tøff start og mye frem og tilbake klarte vi å hente 650 millioner kroner hvilket tilsvarte 145 millioner Sveitsiske franc på den tiden fra 2500 norske investorer. Plutselig var det penger i fondet, men ingen eiendommer. Å finne og kjøpe eiendom i Sveits er en svært krevende oppgave. De ventet ikke jo på oss. Vi begynte å få dårlig tid.

På hvilken måte?
Det ble 18 timers dager, rapporteringer. Sov på kontoret og fancy middager to ganger om dagen var normen. Hadde jeg visst hvor tøff jobben ville bli, hadde jeg aldri begynt. De 30 kiloene jeg gikk opp, har jeg heldigvis gått ned igjen. (ler)

Hva handlet det berømte rykte om?
Plutselig gikk det et rykte om at det norske oljefondet sto bak selskapet vårt.

Var ryktet sant?
Nei, men tilbudet på eiendommer skjøt i været over natten. Hovedsakelig på grunn av et intervju med Konrad Koch i finanstidskriftet Finanz und Wirtschaft. Plutselig var jeg en av de mest kjente investorene i Sveits. Til og med en av de 100 viktigste personene i bransjen.

Sveits har fått mye oppmerksomhet fordi 2500 nordmenn har kjøpt så mange eiendommer i Sveits.
Hans R. Holdener

Så gikk ting fort?
Ja, innen utgangen av 2007 hadde vi kjøpt eiendommer til en samlet verdi av 100 millioner Sveitsiske franc. Dette i løpet av få måneder etter oppstarten. Den siste kjøpekontrakten for 4 Towers, en fantastisk eiendom i Zug, ble signert etter svært lange forhandlinger fredag 21. desember 2007 kl. 16.30. Jeg kommer aldri til å glemme julen 2007, jeg holdt på å miste flyet til Oslo.

Så kom finanskrisen?
Ja, det var et historisk øyeblikk da Lehman gikk konkurs. Det var forferdelig. Vi stoppet alle investeringer i ett år. De globale eiendomsmarkedene kollapset, men det sveitsiske markedet forble stabilt og leverte en stabil avkastning.

Suksess til tross for kriser?
Ja. I 2010 ble vårt fond Swiss Real Estate fondet med beste avkastning. Jeg var overrasket, men samtidig stolt. På tross av en god porsjon flaks. Akkurat som vi hadde håpet.

Er fondet fortsatt aktivt?
Nei. Takket være nordmannen Thomas Gerner-Mathisen i Credit Suisse ble fondet solgt i 2014 etter planen med en netto totalavkastning på 30 prosent, til tross for finanskrisen og svært høye fonds- og distribusjonskostnader. Vi kunne dermed lansere vårt fond nummer to med Partners Group som sponsor.

Og nå gir Nordmenn dere vinger igjen?
Ja, kanskje. For 16 år siden prøvde jeg å få nordmenn til å komme til Sveits, og nå kommer mange hit frivillig. Det er veldig gøy. 

Anbefaler du nordmenn å investere her?
Absolutt, men Sveits er komplisert. 26 kantoner og mer enn 2800 kommuner, alle forskjellige markeder. Det er mange ting å passe på, men også enorme muligheter. Jeg ville ikke gjort noe i dette markedet uten en ekspert. Risikoen blir for stor.

Er du den rette eksperten?
Ja, det føler jeg at jeg er. Med mine 25 år med eiendom- og finanserfaring, men også min kulturelle forståelse, er vi en god partner.

Tips til Nordmenn i Sveits?
For det første, for unge mennesker som planlegger å bli rike: kom til Sveits umiddelbart. Mulighetenes land. For det andre stiger verdien av den Sveitsiske francen alltid i det lange løp: du må tjene penger her. For det tredje lønner det seg å investere i eiendom, nemlig det mest stabile land landet på jorden - men ikke alene. Du trenger en partner. På denne måten håper jeg å gi nordmenn vinger.

Begynnelsen av Helvetica 2005 – 2014

2005
2006
2007
2010
2014
2005

Muligheten

Han ser en mulighet til å utvikle et fond som er trygt og stabilt selv i turbulente tider.

2006

Begynnelsen

Han grunnla Helvetica i 2006 med en visjon om å oppnå bærekraftig formuesvekst over generasjoner.

2007

Først ute

Lansering av det første eiendomsfondet som gir norske investorer tilgang til det sveitsiske eiendomsmarkedet. Vellykket kapitalinnhenting på 145 millioner CHF.

2010

#1

Fondet er anerkjent som det beste fondet i Norge.

2014

Løfte innfridd

Salg av det første fondet med en netto fortjeneste på 30% til tross for finanskrisen og de høye kostnadene for fondene.

Frykt for aksjer?

Da bør du vurdere å investere i vårt HSC-fond med ISIN CH0335507932. Spør banken din eller kontakt oss direkte. Vi tilbyr garantert førsteklasses service. Har jeg vekket din interesse? Be om gratis dokumentasjon eller en personlig konsultasjon. Salman Baday står til din disposisjon når som helst på telefon 043 544 7080 eller e-post sb@remove-this.Helvetica.com. Invester – nå mer enn noensinne!

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få siste nytt om Helvetica rett i e-postboksen din.

 

Abonner på

Lesen Sie auch

Investieren

Jetzt Immobilienfonds kaufen

Investieren

Langfristig investieren ist immer besser

Verkaufen

Höhere Renditen durch Sacheinlagen?